Agrarisch natuur- en landschapsbeheer in Brabant

Previous
Next

Uit het bestuur van BoerenNatuur

Hèt item is nog steeds natuurlijk de nieuwe GLB-periode met z’n nieuwe regels die veel te laat vast zijn komen te staan of zelfs nog steeds niet vaststaan. Wat een blamage voor de Europese politiek dat die het niet eerder eens konden worden na zelfs een jaar extra! De wens om zoveel mogelijk maatwerk te leveren in de verschillende situaties in de landen heeft geleid tot de NSP’s, de Nationaal Strategische Plannen. Die vult elk land voor zich in, maar moeten wel goedgekeurd worden door Europa. Het samenstellen hiervan, vaak gebaseerd op pilots die gedaan werden, kostte natuurlijk ook veel tijd. Daar achteraan weer de controle en eventuele bijstelling en we waren zo weer een half jaar verder. Dan creëer je wel zo veel mogelijk maatwerk, maar alles bij elkaar heeft het ons wel in een schier onmogelijke situatie gebracht. 

Deadlines

Voor BoerenNatuur en de Collectieven die tot ver over de oorspronkelijke deadlines nog van alles op moeten lossen en regelen, voor de veldmedewerkers die pas heel laat aan de gang kunnen, nog steeds niet beschikken over alle benodigde informatie en niet de beschikking hebben over een definitief goed werkende tool om de consequenties op bedrijfsniveau goed in kaart te brengen. Evenals de bedrijfsadviseurs trouwens die hun relaties willen ondersteunen. En dus is het voor de grondgebruiker ook bijna niet te doen om een definitieve, goede keus te maken, terwijl het sowieso al heel erg laat is, veel té laat voor veel bedrijven. 

Coulanceregeling

Gelukkig zijn er wat datums opgeschoven en is er voor 2023 een coulanceregeling, maar heel frustrerend blijft het. BoerenNatuur blijft er in elk geval alles aan doen om alle grondgebruikers zodanig te faciliteren dat die hun keuze gemaakt kunnen hebben als de gecombineerde opgave ingeleverd moet worden.

Jan van der Biezen.

Afb.: Jan van der Biezen