Agrarisch natuur- en landschapsbeheer in Brabant

Previous slide
Next slide

Info avond over Luzerne zeer geslaagd Collectief ANB Oost-Brabant

De Mortel 23 juni 2023

Geen stikstof en droogte resistent gewas

Luzerne is een eiwitrijk klaverachtig gewas. Het is zeer geschikt als koeien en paardenvoer.

Het gewas heeft geen stikstof nodig en kan bovendien zeer goed tegen droogte. Bovendien kan het zonder gewasbeschermingsmiddelen. Een ideaal gewas voor hoge zandgronden. Geen wonder dus dat Collectief Agrarisch Natuurbeheer Oost-Brabant (ANB Oost-Brabant) een informatieavond organiseerde over dit gewas. Ruim 20 mensen kwamen erop af. Dat het de hele avond regende weerhield de deelnemers niet.

Landgoed Nieuwen Huys te De Mortel

Huub en Mia Smits uit de Mortel boden een gastvrije ontvangst. Deze voormalige melkveehouders richtten onlangs een nieuw landgoed op. Het landgoed is circa 20 ha groot en nog in ontwikkeling. Niettemin is het nu al indrukwekkend. Huub teelt hier ook luzerne. Inmiddels al voor het derde jaar en het gewas staat er prima bij.  Evenals de 9200 nieuwe bomen en struiken die Huub plantte. Wandelend door de lange lindelaan vertelde Huub enthousiast over het hele landgoedplan.

Luzerneteelt

Antoon Verhoeven en Patrick Boosten van Limagrain verzorgden de workshop over luzerneteelt. Zij deden dit op een zeer deskundige en humoristische wijze. Hierbij kwamen zowel de teelt, als het inkuilen en voederwaarde aan bod. Luzerne heeft enorm veel voordelen ten opzichte van gras. Het zou daarom massaal geteeld moeten worden op hoge zandgronden. Het feit dat dit niet gebeurt, heeft vooral met regelgeving te maken. Boeren mogen er nauwelijks iets voor tellen in de mestboekhouding. Maar ook aan kennis ontbreekt het vaak. Deze informatieavond was daardoor alleen al zeer de moeite waard.

_________________________________________________________

Huub Smits wijst enthousiast naar zijn agrarisch natuurbeheer.